Сховище побудованої та інтелектуальної спадщини регіону Верхньої Тиси

У Мужієві відкрили сільський музей-садибу

У селі Мужієво Берегівського району 4 листопада відбулось урочисте відкриття музею-садиби. Будинок був зведений у 1920-х роках з типовим для регіону ґанком. Старовинні меблі та господарські знаряддя для музею зібрали місцеві мешканці. У коморі розмістили традиційні інструменти для виноробства, адже в Мужієві ще з XIII століття вирощують виноград. Відвідувачі матимуть також можливість ознайомитися з процесом варіння леквару. Необхідні для цього традиційні інструменти теж представлені на території закладу.

Мужіївський музей-садиба був відкритий завдяки грантовому проєкту Товариства угорської культури Закарпаття та Закарпатської угорської туристичної ради в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна (HUSKROUA), яка фінансується з фондів Європейського Союзу. У межах грантового проєкту на Берегівщині створили три музеї-садиби. Крім Мужієва, ще в селах Чома та Шаланки.

На урочистому відкритті консул Угорщини в Берегові Барна Фюлеп повідомив: «Мета створення музеїв-садиб – зберегти цінності минулого і передати їх майбутньому поколінню. Крім культурної ролі, об’єкт має стати й частиною сфери туризму області». Дипломат також зазначив, що в Угорщині з 2017 року функціонує центральна дирекція музеїв-садиб, завдання якої – надавати професійну, наукову та координаційну допомогу таким закладам у країні та за її межами.

Голова Закарпатської угорської туристичної ради Андраш Мештер, представляючи проєкт, зазначив, що грантову заявку подали за підтримки Ніредьгазького агентства розвитку. Ініціатори мали на меті створити мережу музеїв-садиб. У рамках проєкту в сусідній із Закарпаттям області в Угорщині відкрили чотири такі заклади, а на Берегівщині – три, розширили також об’єкт у Вишкові. Кожен з них ознайомлюватиме відвідувачів з певним ремеслом угорців та інших мешканців краю. Тема чомівського музею-юрти – презентація епохи кінних традицій, де можна, зокрема, потренуватися в стрільбі з лука та верховій їзді. У музеї-садибі, створеному в Шаланках, основною темою буде бондарство, у Мужієві – виноградарство та садівництво, а Вишківський музей-садибу доповнили ковальською майстернею та павільйоном для обробки льону.

Голова Берегівської територіальної громади Золтан Бабяк наголосив на важливості збереження того, що залишили нам пращури. Нові музеї-садиби були створені завдяки відмінній роботі, зокрема Товариства угорської культури Закарпаття. За словами очільника громади, наразі в Берегові працюють над проєктом реконструкції міського Будинку культури, який за підтримки уряду Угорщини стане унікальним об’єктом не лише в масштабах Закарпаття, але й усієї Західної України.

Голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін наголосив, що в Мужієві завжди завзято зберігали свою угорську ідентичність, у селі функціонує один із найбільших місцевих осередків Товариства угорської культури Закарпаття, тож, звісно, організація допомогла реалізувати місцевим мешканцям давній план – створити музей-садибу. «Сподіваємося, цією невеликою справою ми сприятимемо зміцненню угорської ідентичності жителів Мужієва», – зазначив Йожеф Шін.

Очільниця місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Мужієва Еріка Якаб зауважила, що будинок на вулиці Головній, 75 немов сам просив, аби його придбали й перетворили на музей, який представлятиме традиційне місцеве життя. Відтак розповіла про історію будівлі та подякувала всім, хто долучився до оновлення й облаштування садиби.

Далі з короткою культурною програмою: віршами, піснями і танцями – виступили місцеві діти та молодь.

Затим відбулося перерізання символічної стрічки. Цю почесну місію виконали консул Угорщини в Ужгороді Едіна Альбертне Шімон, Йожеф Шін, голова Спілки закарпатських угорських багатодітних сімей Йосип Торпої та Еріка Якаб. Пастор реформатської церкви Жолт Бакша попросив Божого благословення на новий заклад.

Після урочистого відкриття присутні ознайомилися з музеєм-садибою. Будинок у 1920-х роках минулого століття побудував Болдіжар Варга (1895 р. н.). Він став жертвою сталінських репресій, так званих «маленьких робіт», його дружина сама виховала п’ятьох їхній дітей, повідомили присутні на заході внучки родини – Ірина та Ілона.

Насамкінець біля будинку висадили саджанець горіха і почастували всіх присутніх місцевими смаколиками та мужіївськими винами.

(dózsa/Kárpátalja hetilap


Контакти

Контакти

Наша адреса

Україна, Закарпаття, 90200 Берегово, М.Тимощука 6

Email

turisztikaitanacs@gmail.com

Телефон

+380992623820

Завантаження
Your message has been sent. Thank you!