20211027092610nagymuzsaly_borito.png
Сільський музей с. Мужієво

Сільський музей с. Мужієво

Берегівський р-н, Мужієво, вул. ІІ Ракоці Ференц 75

Про нас

Мужієве (угор. Muzsaly)

С. Мужієве розташоване за 8 км на південний схід від м. Берегове, вздовж траси м. Берегове – м. Виноградів. Згідно з переписом 2001 року, населення угорського села становило 2076 осіб, з яких приблизно 80% були угорцями. Поселення було заселене ще в доісторичні часи, про що свідчать знайдені тут археологічні знахідки. На південь від села, на лівому березі звивистої р. Верке, стоїть пагорб Гарної жінки, з яким пов'язана одна з найвідоміших середньовічних легенд регіону, що закінчилася трагедією.

Село, розташоване на правому березі річки Боржава, і вперше зустрічається в документах під назвою «Muse» в 1232 році, тоді воно було королівським маєтком, що складався з двох частин.

Після татарської навали 1241 р. угорський король Бейла IV поселив тут саксів. З 14 століття ним володіли родини Мужаї та Якчі, потім Баторі Іштван.

Жителі села прийняли кальвінізм ще в 1552 році. У 1566 році татари сплюндрували місцевість і вивезли більшість населення. Але найбільшого удару селу завдали поляки з татарськими найманцями, які вторглися в село в 1657 році. Тоді припинило існування с. Мале Мужієве, а його жителі переселилися в с. Велике Мужієве.

На Берегівській стороні села, добре видно навіть і з головної дороги зруйновану церкву, що стоїть посеред полів, і є залишком колишнього с. Мале Мужієве. Будівля, яка вважається однією з найкрасивіших готичних пам'яток регіону, датується рубежом 13-14 ст.  Залишки її стіни можна подивитись зблизька, здійснивши коротку прогулянку. Майже повністю збережена стіна західного фасаду з прорізом розкладеної брами та чотирисмукового круглого вікна. Напівкругла тріумфальна арка, що відокремлює наву від святині, також збереглася. У стіні святилища добре проглядається ніша-релікварій. З південного боку нави є великий отвір. За припущеннями, знята звідси брама була вбудована в Берегівський костел. Роботи з консервації та часткової реставрації пам'ятника розпочалися у 2022 році в рамках плану ім. Ромера Флоріша.

На схилі пагорба над селом височіє інша будівля-пам'ятник архітектури поселення — пізньоготичний реформатський костел (вул. Вузька, 7). У 1337 році в документі згадується кам'яна церква, побудована на честь св. Іоанна, яка вважається рідкістю в цьому регіоні. Вона має одну наву, а її святиня має таку ж ширину, що й нава. Церква, укріплена стовпами, має два входи. Вікна нави – сліпі решітки, вікно святині має просту стрілчасту арку. Біля церкви стоїть дерев'яна дзвіниця з подолом, галереєю, гостроверхим шоломом, що була зведена в середині 17 ст. Пам'ять про жертв Другої світової війни та сталінізму зберігають надгробок-коп'яфа на місцевому кладовищі та пам'ятник у центрі села.

Гірництво завжди відігравало важливу роль в історії с. Мужієве. Вже і римляни і турки добували тут золото. Поселення у 19 ст. стало власністю сім'ї Каролі, яка в 1825 році заснувала тут галунову фабрику, що прославила село на весь світ. Пізніше на території с. Мужієве був заснований каоліновий рудник, що було сировиною для знаменитої віденської порцеляни. У новітній історії села найбільш визначальними були перлітовий рудник і видобуток золота, що кілька разів відновлювався і припинявся.

Вихідці с. Мужієве – відомий мовознавець свого часу Берегсасі Надь Пал (1750-1828), лаурает премії Кошута та Ясаі Марі, театральний режисер Віднянські Аттіла та лауреат премії Ясаі Марі, актриса Тарпаі Вікторія.

Відомий фестиваль поселення – Фестиваль вина та гастрономії с. Мужієве проводиться щороку пізньої осені.

 

Традиційний сільський будинок с. Мужієве                                       

Будівля, розташована вздовж головної дороги, біля підніжжя Мужіївської гори вул. Ракоці Ференца ІІ, 75), є типовим прикладом селянської архітектури сіл Берегівщини.

Будинок, побудований у 1920-х роках, вкритий черепицею, зі сторони двора обрамлений характерним дерев'яним ґанком, який був новозбудований зі збереженням традиційних стильових рис. Підлогу ґанку і всього будинку, а також стіни будинку зроблено методом обмазання, що наприкінці 19 ст. на початку 20 ст. було найхарактернішим архітектурним рішенням цього регіону. Характерна драбина веде з ґанку на горище, де зберігалися копченості.

Вхідні двері будинку оригінальні, як і більшість внутрішньої столярки. Відвідувача зустрічає кухня з характерною «лавкою для води» і дзеркалом для гоління.

Розташовані в кімнаті ефектні серванти та комоди, були лише в будинках заможніших родин, які ставали буржуазними. На зміну цегляній печі, яка зазвичай була в тутешніх хатах, приходить піч середини 20 століття.

У першій, так званій чистій кімнаті, розташовані спальні меблі з горіхового дерева з ліжками, вистеленими солом'яними мішками та стіл, що були модними речами 1930-х років. Ймовірно, кахляна піч була виготовлена 1970-х роках.

Різноманітні дрібні предмети побуту та картини є оригінальними аксесуарами житлового будинку. Ганчір'яні килими, якими вкривають підлогу, є характерними для краю, подібні виготовляли чи не в кожній хаті. У краєзнавчому будинку також є ткацький верстат. Автентичні вишивки, якими прикрашають хату, були виготовлені в селі. Типовим декоративним елементом тутешніх селянських будинків була мереживна скатертина, надгарним зразком якої прикрашається стіл у чистій кімнаті. В шафі вишиковується старий одяг. Третя, так звана «брудна» кімната використовувалася для різноманітних побутових справ, частування з нагоди забою свині, приготування макарон у формі равликів, а ззаду розташована комора. Будучи інтерактивним краєзнавчим будинком, частиною інтер'єру є і смарт-телевізор. Відвідувачі також можуть ознайомитися з описом інших краєзнавчих будинків, створених у рамках проекту розвитку краєзнавчих будинків, (в рамках якого також був реалізовано і краєзнавчий будинок у с. Мужієве. У задній частині будівлі знаходиться магазин місцевих продуктів.

Пресовий будинок у внутрішньому дворику та льох, обладнаний оригінальними бочками, дають можливість зазирнути в традиції вирощування винограду та виноробства, які досі є характерними для с. Мужієве. Можна побачити неодмінну викопану криницю та сушарку для посуду. Тут збудували і філагорій для відвідувачів. У дворі є фруктовий сад та створено місце для приготування варення. Таким чином, подвір'я та сад краєзнавчого будинку ідеально підходять для проведення традиційних та ремісничих заходів.


Галерея


Події

У Мужієві відкрили сільський музей-садибу
У Мужієві відкрили сільський музей-садибу
Всі

Відео

Відео про сільський музей Мужієво

Всі

Публікації

Путівник для туристів  село Мужієве та його околиці
Путівник для туристів село Мужієве та його околиці
Сільський музей с. Мужієво
Сільський музей с. Мужієво
Всі

Книга відгуку







Контакти

Copyright © 2020 WeDiGra - Molnár István