20210609145320DSC06636.jpgDSC06638.jpgvisk_borito.png
Сільський музей с. Вишково

Сільський музей с. Вишково

Хустський р-н, смт.Вишково, вул.Велика 93

Про нас

Вишково

Вишково(угор. Visk) — селище в Хустському районі Закарпатської області, адміністративний центр Вишківської селищної громади. Це одне з найвизначніших поселень закарпатськихугорців, що проживають розсіяно.Вишково розташоване за 20 км від Хуста, на лівому березі річки Тиса. Населення селищанараховує понад 8 тис. осіб, з яких щонайменше 40% - угорці.Угорська громада вирізняється своєю організованістю, своїм яскравим культурним життям і діяльністю по збереженню традицій.

Вишково у 1271 р. король Ласло IVдарує родині Уйгелі,представникам роду Гонтпазманів. Феодальний рід на горі Варгедь будує замок, який відіграв важливу роль у захисті притисянського шляху. У 1300 р.на прохання угорського короля Ендре III родинаУйгелі обміняла Вишково на угочанські маєтки. В такий спосіб, разом із королівським замком, поселення стало центром повіту Марамарош. П'ять притисянських коронних міст (Кимпулунг-ла-Тіса(Довге Поле – Хоссумезев /Hosszúmező), Хуст (Huszt), Сигіт (Мармарош-Сигіт/ Máramarossziget), Тячів (Técső)і Вишково (Visk), п'ять поселень королівського маєтку стали привілейованими містами завдяки видобутку солі та торгівлі.

Укріплена реформатська церква поселення була побудована в 1270 році V-им Іштваном.В 14-15 століттях вона була реконструйована в готичному стилі. У 1524 році вона стала власністю реформатів. 17 лютого1657 рокуДєрдь РакоціI, трансільванський воєвода проводив тут службу перед засіданнямз'їзду, сам з'їзд проводили в ратуші, де прийняли рішення про польську кампанія. Під час останньої навали кримських татар, у 1717 році, вона згоріла і простояла без даху до 1750 року. Її кілька разів перебудовували, тому на будівлі можна знайти ознаки багатьох стилів. Підлога з XVIIIстоліття і має риси стилю бароко. Дерев'яна дзвіниця поряд з церквою теж датується XVIII століттям. Фортечна стіна церкви збереглася до сьогодні, а в її саду можна зустріти рідкісні рослини. У її внутрішньому дворику та зовні уздовж стіни група різьблених надгробків і меморіальних статуй вшановує, серед іншого, коронні міста Марамороша, засідання державних зборів у Вишкові в 1657 року, визвольну боротьбу угорського князя Ракоці, угорську національно-визвольну війну 1848-1849 років, а також жителям селища Вишково, які загинули героїчною смертюв першій та другій світовій війнах.

У Вишкові є кілька джерел мінеральної води, яку місцеві жителі називають винною водою. Джерело мінеральної води колишнього курорту Варгедь, відомого на всю Угорщину, висохло внаслідок видобутку ртуті за радянських часів. Його роль взяли на себе гірські мінеральні джерела Шаян. Використання цілющих мінеральних вод знову зробило санаторій «Шаян» загальнонаціонально відомим. Поруч із санаторієм «Шаян», у так званій долині Вілла, знаходиться штучно створене озеро Шаян. Озеро придатне для катання на водних велосипедах, для прогулянок, купання, на березі озера є майданчики для барбекю. Озеро оточене гірським масивом Оаш.

У 2006 році був відкритий Вишківський музей побуту, який створилив будинку з дерев'яноюґонтовою покрівлею, який був зведений більше ста років тому.Подвір'я будинку також оновили. Доглянутий сад, хлів, столярна майстерня, піч, дерев'яний ґанок із колонами навіюють світ старовини. Увійшовши до будинку, нас зустрічає кухня, обладнана старовинним посудом, а потім у наступному приміщенні чиста кімната з різьбленими меблями, де ми можемо побачити предмети побуту: прядку, старовинну дерев'яну лавку зі спинкою та перилами, ганчір'яний килимок, декоративні тарілки, ткацький верстат та інші засоби побуту. Музей побуту можна відвідати після попереднього узгодження з Іда Етвеш, головою Вишківської спілки сільського зеленого туризму.

У 2022 році Товариство угорської культури Закарпаттята Закарпатськаугорська туристична рада за допомогою транскордонної програми Європейського Союзу збудували ковальську майстерню та приміщення для чистки льону на подвір'ї будинку місцевості. Мета розширення – створити на території музею таку атракцію, яка презентує багатовікові традиції двох народних ремесел – ковальства та обробки льону. Ковальство та обробка льону були частиною повсякденного життя жителів Вишкова. Оздоблення ковальської майстерні підходить для проведення демонстрацій, де за попередньою домовленістю місцевий майстер-коваль демонструє гостям прийоми та інструменти ковальської справи. Як і ковальську майстерню, обробку льону також демонструють у льоноочисному приміщенні. При бажанні гості також можуть спробувати обидва робочі процеси. Завдяки благоустрою будинок місцевості перетворився на живиймузей побуту, оскільки ковальська майстерня та льоноочисне приміщення оживили подвір'я добре обладнаногомузею побуту.

Під час різноманітних програм виробники жителі селища Вишково також демонструють учасникам приготування місцевих страв, які вони, звичайно, також можуть скуштувати. Однією з таких помітних програм є фестиваль «Зустріч коронних міст», гастро-культурна частина якого проходить на території музею побуту.

Угорська громада Вишкова вітає всіх гостей та відвідувачів у краєзнавчому-музеї селища Вишково. Звичайно, вони можуть надати для відвідувачів Вишкова повний комплекс туристичних послуг, окрім ознайомлення з музеєм побуту та поселенням, вони також забезпечують проживання та харчування в рамках сільської гостинності.

 


Галерея


Події

Туристичні курси у Вишкові
Туристичні курси у Вишкові
Всі

Відео

Відео про сільський музей Вишково

Всі

Публікації

Путівник для туристів  село Вишково та його околиці
Путівник для туристів село Вишково та його околиці
Сільський музей с. Вишково
Сільський музей с. Вишково
Всі

Книга відгуку







Контакти

Copyright © 2020 WeDiGra - Molnár István